Кучешка Чума

 ГАНА (или кучешка Чума)

 Ганата е заразно заболяване при младите кучета, което се среща най-често през възрастта от година, до година и половина. Причинява се от вирус от сем. Paramyxoviridae и се разпространява от болни животни, използвани принадлежности, помещения, а както и чрез човека и транспортните средства.

Инкубационният период трае 21 дена, а после болестта протича в белодробна, чревна и нервна форма. Най-ранните признаци са сух нос, лош апетит, умора, възпалени лигавици на очите и устата, гнойни секрети от носа и очите, слаба диария, и повишаване на температурата до 41*С. При силно куче болестта постепенно отшумява и температурата спада, на при слаб организъм след 2-3 дни се качва отново на 41*С. От носа изтичат слузесто-гнойни секрети, кучето се стахува от светлина, впоследствие дишането се затруднява, появяват се кашлица, развива се бронхопневмония. Кучето има запек, който се сменя с диария. Заболяването на храносмилателната система се проявява с тежко възпаление на стомашно-чревната лигавица, а при нервната форма кучето става страхливо, потиснато, получава нервни гърчове, парализират се задните крайници и опашката.

Лечението на болестта трябва да се започне веднага с инжектиране на серум срещу Гана, антибиотици, глюкоза, калций и сърдечни средства. При конюнктивит се промиват и очите. Кучето се държи в хигиенично помещение и се храни с лесносмилаеми храни – бульони и бебешки каши.

За да се предотврати болестта ваксинирането се прави в ранна възраст, а кучето се отглежда в добри хигиенни условия.

Източник





{START_COUNTER}