Лептоспироза



Тази болест има два вида. Първият се причинява от организъм, наречен Leptospira icterohcmorrhagica и е по-широко известен като "жълтеница". Този бацил засяга главно черния дроб и възпалението на органа предотвратява естественото отделяне на жлъчка. Именно жлъчката, циркулираща в кръвта, причинява жълтото обезцветяване, което е такъв изявен симптом в по-късните етапи на болестта.
Животното губи апетит, става много подтиснато и често вдига температура. Повръщането се среща доста често първоначално бяло, после жълто. След известно време започва да се появява жълто обезцветяване, което в най-забележимо в бялото на очите и по венците. При светлите кучета кожата на корема също е забележимо жълта. кучето отказва да поема храна и обикновено има повишена жажда. животното повръща всичко, което изпие, в рамките на няколко мига. Депресията е подчертана, бързо настъпва обезводняване, последвано от смърт, в крайни случаи пет до шест дни след началото на симптомите.
Опитният наблюдател ще забележи, че мембраните на очите и устата потъмняват и се изпълват с кръв преди да се появи жълтото обезцветяване.
Лечението при такива случаи се свежда отново до добри грижи. Топлината и честите малки дози течности, за предпочитане заедно с глюкоза, са жизнено важни. Съществува серум и антибиотиците (пеницилин, стрептомицин и т. н. ) също са ценни. Освен това съществува превантивна ваксина, която може да се постави по всяко време след навършване на четири месеца.
Този конкретен микроб засяга много различни животни, включително, понякога, и човека и най-често причината за разпространение е обикновеният плъх. Микробите се отделят в слюнката и урината.
Вторият вид е Leptospira canicola Този бацил е тясно свързан с онзи, който причинява жълтеницата, но обикновено предизвиква възпаление на бъбреците (нефрит) с различна интензивност.
Известно е, че се заразяват твърде много кучета, като често те не показват симптоми на разболяване, но бъбреците остават засегнати. Това вероятно е причина хроничният нефрит да е една от най-разпространените причини за смърт при възрастните мъжки кучета. Често, обаче, болестта предизвиква различни степени на неразположение. Симптомите могат много да варират, но обикновено има покачване на температурата, загуба на апетит, повръщане и разстройство. Често в областта на бъбреците има болка, мембраните може първоначално да се изпълнят с кръв, а по-късно да станат твърде бледи, като, понякога, има малки кръвоизливчета по венците. Дъхът става много неприятен и понякога по зъбите се появяват петна. При доста висок процент от случаите има възстановяване, ако навреме се потърси професионална помощ.





{START_COUNTER}