Глистна инвазия


        Има многобройни видове глисти, които се предават на кучето: чревни, кръвни, стомашни и други, но най-разпространени са кръглите и лентовидните червеи. Глистите причиняват на кученцата безкрайни мъки и могат да се видят, когато те ги изхвърлят, като бели кръгли неща със заострени краища. кученцата често са с издути коремчета и ако се вгледате в корема, ще забележите, че той най-вероятно е със синкав оттенък. козината е в лошо състояние и кученцето много пъти не расте добре. Обратно, срещат се кученца, които се развиват много добре, а при вътрешното обезпаразитяване отделят големи количества кръгли червеи. Те имат страхотен апетит, но храната не им е от полза.
На пазара има редица патентовани продукти срещу вътрешни паразити. Добре е начинаещият да заведе кученцето на ветеринарен лекар, за да го обезпаразити той вътрешно както трябва, тъй като при лекарите има силни лекарства. кученцата трябва да бъдат обезпаразитени вътрешно, когато станат на 12 седмици и на шест месеца и след това още веднъж, ако има нужда.
Хората повтарят: "къде ли може кученцето ми да е хванало глисти?" Отговорът е при яденето на трева, пиенето на вода навън, ядене на тор и т. н.
кръглите червеи не се предават на човека, но лентовидните се предават и могат да причинят много сериозно заболяване на мускулите. Ако забележите плоски сегменти червеи, то кучето незабавно трябва да бъде обезпаразитено. В никакъв случай не разрешавайте на кучето да яде от чинии, използувани от хората; не го целувайте, нито приближавайте лицето си до муцуната му, тъй като кучетата ближат задните си части и яйцата може да се пренесат върху муцуната.
Тези червеи може да причинят парализа на кучето. зайците са междинният гостоприемни^ на лентовидните червеи и затова е опасно да давате като храна суров заек.
Кучето трябва да бъде излекувано от професионалист. Някои кученца се заразяват с глисти чрез кръвния поток на майка си ето защо кучката трябва да бъде обезпаразитена преди чифтосването или в ранните етапи на бременността. Чистотата при всичко, свързано с кучетата, е жизнено важна.






{START_COUNTER}