Енергията в храната



При разграждането на храните, в организма се отделя топлинна енергия, поради което тяхната пълноценност се определя в калории. Една калория (cal) е количеството топлина, необходимо за повишаване температурата на 1 кг вода от 14,5 0С до 15,5 0С. Тъй като това е малка величина, в храненето като мерна единица се използува килокалорията (Kcal), която е равна на 1000 калории. Международната единица за определяне енергийната стойност на хранителните продукти е килоджаулът (KJ). Една Kcal се равнява на 4,184 KJ, а един KJ е равен на 0,239 Kcal.

При изгаряне в организма въглехидратите, белтъчините и мазнините отделят следните количества енергия:

- 1 гр Въглехидрати отделя 3,75 Kcal или 15,75 KJ;

- 1 гр Белтъчини отделя 4,00 Kcal или 16,8 KJ;

- 1 гр Мазнини отделя 9,00 Kcal или 37,8 KJ.

За немско овчарско куче със завършен растеж, потребността от енергия за едно денонощие през лятото е 70 Kcal на 1 кг тегло. През зимните студени месеци за едно денонощие на 1 кг тегло трябва да се осигурява 80-90 Kcal енергия. Енергийният баланс винаги трябва да се отчита и на базата на натовареността на кучето - за каква работа се използва и по колко часа на ден работи.

7. Храна за кучето.

Храната трябва да е разнообразна. В опитни условия е установено, че при консумация само на мазнини смъртта настъпва след 65-70 дни. При хранене само с белтъчини смъртта настъпва след 35-40 дни и при хранене само с въглехидрати - след 30-35 дни.

През зимните месеци количеството на мазнините в ежедневната дажба се увеличава. През лятото количеството се намалява, но не трябва да спада под 1 гр на килограм тегло.

Основна храна за кучето е месото и субпродуктите. Както вече беше отбелязано, в дажбата е неотменно и наличието на храни от растителен произход. Това са различни видове брашна, зеленчуци, плодове, кореноплоди. Освен по разнообразие на продуктите и ниво на сухото вещество, дажбата трябва да е балансирана и по отношение на минералните вещества и витамините.

 

Източник





{START_COUNTER}