Когато са болни



Смятаме, че гледането на болни животни много прилича на гледането на болни хора.
Мястото, където се грижите за тях, трябва да е топло и все пак проветриво. килимите трябва да са защитени или да се махнат, ако кучето има проблеми с червата или бъбреците или има вероятност да повърне.
Огънят на въглища, в случай, че това е възможно, е най-добрият метод за затопляне на стаята, тъй като осигурява не само топлина, но и вентилация.
Винаги трябва да има изобилие от вода, освен ако поради някаква конкретна причина ветеринарният лекар не е забранил това.
За кучето трябва да се направи "дреха" от памук или вата, ако то има пневмония и също трябва да се подсигури възможност за смяна на завивките и чаршафите му.
Диетата трябва да е примамлива за кучето, но помнете, че пациентът не се движи както обикновено. Да го прехранвате или карате да поеме нещо, което не иска, може само да навреди. Белтъците на яйцата лесно се приплъзват надолу по гърлото на кучето през отпуснатите му устни и естествения джоб на кучешката буза кучетата могат да живеят само на тази диета известно време. Може да се желира месно вариво от говеждо или телешко, което лесно се дава на кучето. Обикновено, кучетата ядат заешки черен дроб, дори когато нищо друго не може да ги изкуши. Мозъкът и, разбира се, млякото са отлични за болното куче.
Всичко, което е концентрирано и лесно смилаемо, може да поддържа силите на кучето и да храни тялото му, без излишно да натоварва храносмилателните органи. Ако кучето поеме нещо доброволно, това е много по-ценно от насилственото даване на храна и има помалка вероятност тази храна да бъде върната.
Нещо, което може да накара читателите ни да се усмихнат, е съветът ни да не съчувствувате на кучето си прекалено много, когато то е болно. Ако кажете на кучето си: "Бедното! Наистина изглеждаш болно!", то видимо "клюмва", докато накрая наистина добие болен вид. както при хората, така и при кучетата е вярно, че психиката има сила над материята.
Друга важна част от грижите за болното куче е да го оставяте да спи или си почива колкото се може повече. Естествено, човек така се тревожи, че е склонен непрестанно да се връща при кучето с надеждата да види признаци на подобряване. Това обезпокояване на животното обаче по-често забавя оздравяването му.
Общите правила за гледане на болно куче включват спокойствие и тишина, чистота във всичко, свързано с пациента, топлина и добра вентилация без наличие на течение.




{START_COUNTER}