Препоръки при обучение

  Обучението трябва да започне веднага, след като кучето влезе във Вашия дом. Дву-тримесечно кученце може да се научи на основните изисквания: да усвои хигиенни навици, да спи на точно определено място, да научи името си и да се отзовава на повикване, да се разхожда с повод и др.

В природната среда прадедите на кучето – вълците, изпитват нужда от водач и тяхното съобщество винаги си излъчва такъв. А в човешката среда за кучето главата на семейството трябва да замести водача. Само тогава кучето ще има поведение, което да отговаря на вродените му инстинкти.

Хората, които се заемат да отглеждат куче в дома си, трябва да знаят някои неща за него и да имат достатъчно търпение и време. Основното възпитание трябва да започне още от 8-9 седмица. За изграждане на определени навици трябва да се прилагат следните методични правила: 

 1) Да се установят правилно взаимоотношения, т.е. контакт с обучаваното куче.

2) В първите дни на обучението да се комбинират условните с безусловните рефлекси.

3) За условни дразнители да се използват звуковите (словесни) дразнители, прилагани под формата на команди, съчетани с жестове.

   В началото условните дразнители да се подкрепят с механичен дразнител – натиск с ръка или подръпване с повод, след което да се дава поощрение – лакомство.

Да се проявява постоянство и търпение от страна на обучаващия.

Да не се крещи или физически да се наказва непослушното кученце. Командите да се подават строго, но с приятелски тон.

Командите да са лесни за усвояване и да се състоят почти винаги от една дума, напр. „седни!”, „мирно!”, „ела!” и „долу!”.

 Веднъж избрана, командата никога не трябва да се сменя.

  Да не се пристъпва към обучение веднага след хранене на кучето. 

 При правилно изпълнение на упражнението да се дава щедро възнаграждение.

 Да не се дава на кучето команда, ако животното не е в състояние да я изпълни. Така кучето бърза „схваща”, че господарят му може да бъде безпомощен.

За препоръчване е на всеки 10-15минути да се правят почивки. За да може кученцето да си почине и когато се възобнови дресурата, то да бъде отново концентрирано.





{START_COUNTER}