4/02/2014

СТАНДАРТИ ЗА ПОРОДАТА ( АЛАБАЙ )

09.02.2011 / БГ

FCI-Standard N° 335

CENTRAL ASIA SHEPHERD DOG  (Средноазиатска овчарка)

Federation Cynologique Internationale



ALABAI
ПРЕВОД: Dmitry Mescheryakov, редактиран от Elena Krutsenko. Ревизиран от Renée Sporre-Willes / Оригинална версия: (БГ).

ПРОИЗХОД: РУСИЯ (Регионите на Централна Азия).

МЕЦЕНАТСТВО: Русия.

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ НА ОФИЦИАЛНИЯ ВАЛИДЕН СТАНДАРТ: 13.10.2010.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ПОРОДАТА:        Охрана и Отглеждане.

FCI-КЛАСИФИКАЦИЯ: 

Група 2          

Пинчер и тип Шнауцер, Молосоидни породи, Швейцарски планински и пастирски кучета.
                                                                            
Раздел 2.2.      Молосоидни породи, Планински тип, без работни изпитания.
                                                                            
КРАТКА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКАСредноазиатската овчарка (САО) е една от най-древните породи кучета. Те са се образували като порода от естествения подбор в продължение на повече от четири хиляди години в доста голяма голямата територия, която се простира в днешно време от Каспийско море до Китай и от Южен Урал до Афганистан.

Нейното наследство е от най-древните кучета от Тибет, пастирските кучета и кучетата от различни номадски племена ", които са тясно свързани с монголската овчарка и тибетския мастиф. Алабаите са били използвани главно за предпазване на добитъка, караваните и жилищата на собствениците им, като са били изложени на твърд естествен подбор.

Суровите условия на живот и постоянна борба срещу хищниците са оказали сериозно влияние върху формата, както и характера на кучето и са го направили силно и безстрашно, както и да пести своята енергия. В местата на първоначалното обитаване, на "САО" тези кучета са били използвани главно за защита на стадата от хищници, а също и като кучета пазачи.

Работата с породата започва в СССР през 1930.

ОБЩ ВИД

Централноазиатското овчарско куче има хармонично изграждане и голям ръст, то е умерено дълго (нито дълго, нито кратко в тялото).

Здраво, мускулесто тяло, обемно, но не и с видими мускули. Половия диморфизъм е ясно определен. Мъжките са по-масивни и смели, отколкото женските, с по-изразена холката и по-голяма глава. Пълна зрялост се достига от 3-годишна възраст.

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИДължината на тялото леко надвишава височината при холката. По-големият ръст е желателен, но пропорционалната конституция трябва да остане. Дължината на предните крайници до лактите е 50-52% от височината при холката. Дължината на муцуната е по-малко от 1/2 от дължината на главата, но повече от 1/3.

ПОВЕДЕНИЕ И ТЕМПЕРАМЕНТ: Тези кучета са изключително сигурни и уверени в себе си, балансирани, горди и независим. Също така са много смели и имат висока работоспособност, издръжливост и естествен инстинкт на територия. Друга характерна черта за тях е безстрашието към големи хищници.

ГЛАВА: Масивна и в баланс с общия външен вид. Формата на главата е близка до правоъгълна, погледната отгоре и отстрани..

ЧЕРЕПНА ОБЛАСТ: Челото е плоско и черепната част е плоска и дълга. Тилът е добре определен, но едва видими, заради добре развитите мускули. Също така има силно изразени надочни дъги, които дори създават илюзията за не особено плавен преход от челото към муцуната.

ЛИЦЕВА ОБЛАСТ:

НОСГолям, добре развит, но не повече от общия контур на муцуната. Цвета на носа е черен, но се среща и в бели и бежови окраски.

МУЦУНАМуцуната е къса /около 1/3та от цялата дължината на главата/, сравнително голяма около очите и почти без промени на формата в посока на носната гъба. Погледната отпред, по-скоро придобива правоъгълна форма, докато гледана в профил - клиновидна и така образуваната линия се явява успуредна на тази на челото. Завършека е широка, добре развита носна гъба, обикновенно черна, изключение правят кучетата със светъла окраска при които се наблюдава изсветляване на пигментацията на носната гъба. Имат дебели и плътно прилепнали бърни.

УСТНИДебели, горната част на устните плътно покрива долните устни, когато устата е затворена. Пълната черна пигментация е за предпочитане.

Челюсти / Зъби: Челюстите са силни и широки. Зъбите са големи, бели и близо един до друг, общо 42. Резците са разположени на една линия. Захапката е ножицообразна, клещовидната и обратна захапка също се приемат. Кучешките зъби са добре раздалечени. Нараняване на зъбите, които не оказват влияние върху използването на ухапването не е от значение.

БузиСкулите са дълги и добре развити, без да влияят върху правоъгълната форма на главата.

Очи: Средни, с овална форма, добре раздалечени, гледайки право напред, и умерено дълбоко поставени. Цветът на очите е от тъмно кафяво до леска. Тъмния цвят е за предпочитане. Клепачите са дебели и за предпочитане е долния клепач на очите да не е прекалено хлабав. Не се вижда третия клепач.

Напълно пигментираните очи са предпочитани. Какъвто и да е цвета на козината, клепачите трябва да са черни. Погледа е уверен и достоен.

Уши: Средно големи, с триъгълна форма, дебели и ниско поставени. Долната част на ухото е на нивото или малко под очите. Традиционното изрязване на ушите, все още се практикува в страната на произход и в страните, където това не е забранено от закона.

ШИЯ: Шията е средно дълга, много мощна и овална в напречно сечение, с добре развита мускулатура, и ниско поставена.

ТЯЛО:
Горен редПропорционален и издържан, и трябва да се запази типичната горна линия в позиция.

Холката: Добре изразена, особено при мъжките екземпляри, мускулеста, дълъга и висока, с добре дефиниран преход към гърба.

ГръбПрав, широк, с добре развита мускулатура, действителната дължина е около ½ от дължината от холката до опашката.

ПоясницаКъса, широка, мускулеста и леко извита.

КрупУмерено дълга, широка, с добре развита мускулатура, леко наклонена към опашката. Височината при холката превишава височината над трътката от 1-2 cm.

ГърдиДълбоки, дълги, широки и ясно развити. Гръдния кош се разширява към гърба. Фалшивите ребра са дълги. Долна част на гърдите е на нивото на лакътя или малко по-долу. Гърдите се разширяват леко в предната част на раменната кост / скапула ставата.

Долна линия и корем: Коремът е умерено прибран.

ОПАШКА: Дебела, високо поставена и особено широка в основата си. Естествената форма на опашката придобива вида на полумесец или пък се увива на кравай, който започва в последната й третина. Традиционното отрязване, все още се практикува в страната на произход на породата и в страните, където това не е забранено от закона.

КРАЙНИЦИ

ПРЕДНИ:
Общ изглед:Предните крайници са прави със силни кости, наблюдавани от предния паралел и не затварят заедно. Гледани отстрани, предмишниците са прави.

Рамо:Дълго остри рамене, добре разлети назад, образувайки ъгъл с горната част на ръката около 100 °. Добре замускулени.

Мишници:Наклонени, дълги и силни.

Лакът:Правилно позициониран, нито навътре, нито навън.

ПодраменеПрави, много здрави кости, дълги с овално сечение.

Метакарпуси (Китки): Умерено дълги, широки, силни и с отвесни глезени.

Предни лапи: Големи, заоблени с извити пръсти. Подложките са обемни и плътни; ноктите могат да бъдат от всеки цвят.

ЗАДНИ КРАЙНИЦИ:

Общ видЗадните крайници са напълно съразмерни на предните, като са поставени широко и паралелно.

Бедра: Широки, умерено дълги и силно замускулени.

Колене (коляно): Не са обърнати нито навътре, нито навън. Ъгълът на коляното е умерен.

ПодбедраПочти същата дължина като горната част на бедрото.

Скакателни стави: Умерен ъгъл.

Метатарзуси (Задни глезени)Много силенr с умерена дължина, перпендикулярни.

Задни лапиГолеми, заоблени с извити пръсти, подложките са обемни и плътни; ноктите могат да бъдат от всеки цвят.

ПОХОДКА/ДВИЖЕНИЕДобре балансирана и еластична, с насечени котешки, пружиниращи и мощни тласъци на задните крайници, със свободен мах на предните. При ускорение минават в галоп, а в тръс - линията на гърба е равна и не променя ъгъла си спрямо земята. Горната линия е постоянна, докато се движи. Всички фуги се огъват, без усилие. Ъглите в задните крайници са по-различни, когато се движат, отколкото в постоянна поза.
                                  
КОЖА: Дебела и достатъчно еластична и хлабава за да излъже хищниците с цел предотвратяване на нараняванията, по време на битка.

КОЗИНА:

Цвят на козинатаГруба и права, с доста добре развит подкосъм. Козината по главата и на предната част на крайниците е къса и плътна. Герба на холката често е по-дълъг. В зависимост от дължината на външната обвивка може да има или къса козина (3-5 cm), която обхваща цялото тяло или дълга (7-10 см), който образува гривата на врата, зад ушите, гърба, крайниците и по опашката.

ЦвятВсички, освен генетично синьо и кафяво генетичен във всяка комбинация и черно манто на тен.

РАЗМЕР И ТЕГЛО:

Височина при холката:     

Мъжки:  Минимум 70 см.
Женски: Минимум 65 см.

По големия размер е желателен, но пропорционална конституция трябва да да се запази.

Тегло:                              

Мъжки: Минимум 50 кг.
Женски: Минимум 40 кг.

Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и сериозността, с която следва да се счита повредата трябва да е точно пропорционална на неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето.

·         Леки отклонения от типа на породата.
·         Женски с тенденция за мъжки тип.
·         Тясна муцуна и тясна долна челюст, малък нос.
·         Коси и близко събрани очи, спуснати клепачи.
·         Високо поставени уши.
·         Тънки или разхлабени висящи устни.
·         High over the croup. Slightly short croup.
·         Тесен фронт
·         Преувеличени ъгли в задните крайници.
·         Разплескани крака и дълги пръсти.
·         Не балансирани движения.
·         Много къса козина.

СЕРИОЗНИ НЕДОСТАТЪЦИ:

·         Силно нанизани.
·         Значителни отклонения от изискванията за физиката.
·         Дългокрак външен вид; светлина в костите, меки мускули.
·         Твърде светли или изпъкнали очи.
·         Top line falling away.
·         Много по-висока крупа отколкото холка.
·         Тесна, стръмна и къса крупа.
·         Природно пречупена опашка.
·         Твърде високи глезени.
·         Задни крайници твърде далеч под тялото.
Ръст при холката 2 см. по-малко от посоченото минимално.


·         Агресивни или прекалено срамежливи кучета.
·         Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.
·         Плах, превъзбуден.
·         Мъж от женски тип.
·         Overshot or distinctly undershot bite.
·         Очи с различен цвят, сини или зелени очи; кривогледство.
·         Разхлабени стави.
·         Герб на всяка комбинация от генетичен кафяв или генетичен син цвят.
·         Цвят, който е тен с отличителна черна мантия.
·         Къдрав или мек герб.
·         Липса на баланс при движенията.

П.П. Мъжките екземпляри трябва да имат два очевидно нормални тестиса, напълно спуснати в скротума.

Majki i Jenski Alabai
Илюстрации от : Marina Ostrovskaya
Тези илюстрации не показват задължително идеалният пример на породатаFCI-St. №335/09.02.2011

Не претендираме за абсолютна точност при превода на текста, затова публикуваме и оригиналния файл, който е на Английски език. 

... Ако някой може да даде по точен превод, може да го направи в полето за коментари или да ни пише на е-майл адрес: office@turkmenbatan-1.com
Можете да изтеглите оригиналния документ, като кликнете тук.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Copyright © 2012 АЛАБАЙ All Right Reserved