Разликата между алабай и азиат

Алабай и азиатската овчарка еднакви ли са или тези породи кучета са някак различни? Според класификацията на Международната кинологична федерация (FCI) има само порода, наречена „Овчарско куче от Централна Азия“, чийто регистрационен номер - 335. Тогава откъде идва името „Алабай“? Какво е това - не е признато от международната федерация порода или второто име на Централноазиатската овчарка? За да отговорим на този въпрос, нека разберем как Алабай се различава от азиатския.

Съдържание на статията

  • От историята на породата
  • За какво се използват средноазиатските овчарки??

От историята на породата

Според историците, средноазиатската овчарка идва от древноегипетски и асирийски кучета, предназначени за лов на животни. А формирането на съвременната порода се е състояло на обширна територия, ограничена от Каспийско море, Китай, Южен Урал и Афганистан. Характерни черти на представителя са висок растеж (до 90 сантиметра), мощни челюсти, масивна глава и голяма физическа сила. Централноазиатското овчарско куче е известно от поне четири хиляди години, което го прави една от най-старите породи кучета в света..

И това не е твърдение. В културните пластове, датиращи от 2000 г. пр. Н. Е., Не само костите на тези кучета, но дори изображения и фигурки от теракота са открити в културните пластове на селището Алтин-Дес в югоизточен Туркменистан! Интересен факт: в Алтин-Депе са открити знаци, които наподобяват писането на някои от древните народи на Западна Азия - Еламитите и Шумерите. Така че този хълм може би е бил своеобразен "мост" за проникване от Асирия (Елам и шумерските градове са били част от тази империя) куче, което по-късно ще бъде наречено "Централноазиатско овчарско куче", на територията на съвременния Туркменистан, Узбекистан и други съседни държави.

към съдържание ↑

За какво се използват средноазиатските овчарки??

Днес средноазиатското овчарско куче, което често се нарича Алабай, се използва главно за защита. Това силно и безстрашно животно върши отлична работа като пазач; дори вълците заобикалят места, защитени от алабай. В Русия често можете да видите такова куче не само в провинцията, където появата му, предвид „професията“, би било логично, но и в града. Много граждани държат Алабаев в апартамента си, въпреки че това им създава известни неудобства поради "повишената вълнообразност" на животното и необходимостта да се хранят щедро на прожорния гигант.

Е, в заключение, след като се запознахме с историята и специализацията на овчаря, нека да решим: азиатски и алабайски - същото ли е или не? Отговорът на въпроса е ясен: да! Централноазиатското овчарско куче, като всяка порода кучета, има редица регионални варианти, които не са независими породи, а туркменският алабай се счита за класически, референтен сорт. Алабай е тюркска дума и по нейната структура може ясно да се разграничи „ала“, което означава „петнист“ - това се дължи на цвета на животното. В Туркменистан и други региони на Централна Азия и Казахстан, където се съхранява животновъдството, Алабай, както преди хиляди години, продължава да изпълнява своите преки задължения - тоест защитава стада от хищници и крадци..